tisdag 1 november 2011

Labb: Bananlabb 25/10-2011

Bananlabb
Syfte: Syftet med laborationen var att ta reda på hur mycket socker det finns i en banan.
Materiel: 
  • Banan 
  • Mortel
  • Tändstickor
  • Brännare
  • E-kolv
  • Trefot
  • Bägare
  • Tratt
  • Filtreringspapper
  • Våg
  • Vatten
Utförande: 
1. Väg er bananbit och er tomma bägare
2. Skriv noga upp resultatet
3. Finfördela bananen i en mortel, blanda med lite vatten.
4. Filtrera
5. Häll ‘sockervattnet’ i samma bägare som ni vägt.
6. Koka bort vattnet med brännare
Vi fick en del av en banan som vi skulle väga och sen vägde vi en bägare utan något innehåll. Sen skulle finfördela bananen i en mortel, vi tillsatte även   vatten så de skulle bli mera ”flytande” för att det skulle bli lättare att filtrera ut sockret. Sen en tratt som vi satte ett filtreringspapper i och tratten satte vi i en e-kolv. ”Sockervattnet” filtrades och  rann ut. Sockervatten  filtrerats så hällde vi tillbaka det i bägaren som vi vägde i början. 
Vi kokade sedan destillerade vi bort vattnet med hjälp av brännaren och trefoten. Vattnet förångades och då återstod sedan sockret i bägaren. Sen vägde vi bägaren med socker. Då tog vi vikten minus bägarens vikt och då fick vi sockrets vikt. Då kunde man sedan på ett ungefär räkna ut hur mycket socker det fanns i procent. 
Resultat: 
När vi tillsatte vatten till  bananen så gjorde vattnet så att det och sockret i bananen blev en lösning. Senare när vi filtrera bananen så rann blandningen igenom medan den mosade bananen stannade kvar i filterpappret.
 När vi destillerade blandningen så förångades vattnet och sockret återstod. 

Grupp
Vikt banan (g)
Vikt socker (g) 
%Socker
Bägare (g)
1
35,2
1,3
3,69
100,7
2
38,5
1,4
3,64
102,0
3
37,1
2,3
6,20
54,6
4
32,0
4,4
13,75
148,3
5
36,1
1,6
4,43
145,4



6,34

Slutsats:  
Vi lyckades med laborationen att ta reda på hur mycket socker det finns i en banan och kom fram till att det finns 6,34% socker i en banan. Men jag tror att det finns mer socker i en banan men att vi inte fick ut allt socker för att det hade tagit för lång tid att filtrera ut allt och man hade nog fått göra det några gånger för att få ut allt. När jag kollade på internet så står det att det finns 12,2% socker i en banan*.
Man kan ta reda på hur mycket socker det finns i olika saker, bara man använder rätt metoder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar