söndag 4 november 2012

Fetaostlax med grönsakspasta

Jag valde att laga lax med pasta för att jag ville testa på något nytt med fisk.

Tallriksmodellen: 

Alla delar i tallriksmodellen fanns med i min måltid. I grönsaksdelen så fanns moroten och squashen, fisken i proteindelen och pastan i kolhydratdelen. Det är bra för ens hälsa om man har med alla delarna på tallriksmodellen vid dom större måltiderna.

Enligt matcirklen så har jag med alla delar utom frukt och bär delen. För att man ska få i sig frukt kan man äta det efteråt eller senare på dagen. Under en dag bör man minst få i sig alla delar på matcirklen, men om man äter regelbundet och enligt tallriksmodellen så är det inte svårt. 

Mina ingredienser jag använde mig av var: 

200g laxfilé
50g fetaost
1 krm peppar
1/2 dl lättcréme fraiche

Grönsakspasta

125g tagliatelle
1 morot
1 bit squash
2 msk färsk örter
2 msk riven ost


Utvärdera efter hälsa, ekonomi och miljö

Det är bra att äta lax för att den innehåller oljor och fetter som förebygger sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar. Det finns också väldigt många vitaminer i lax som B6, B12, A/D/E-vitamin och mineralämnen som kalcium, fosfor, järn, kalcium, zink och selen. B-vitaminer behöver vi för att nervernasfunktion ska fungera. Om man har brist på vitaminet kan man till exempel få blodbrist. 

A/D/E är vitaminer med bra fetter. D vitamin får vi i oss från fisk, kött, ägg och när vi är ute i solen. D vitaminen hjälper kalkbalansen i täner och skellet. Brist på D vitamin kan leda till benskörhet. A vitaminen finns i matfett, mjölk, fil, ost och ägg. 

A vitamin behövs för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt. E vitamin hjälper dom röda blodkropparnas stabilitet. E-vitamin från frön och vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter, ägg och mjölk. Kalciumet finns också i mjölk, ost, grönkål, spenat, broccoli och bönor. Det bildar skelett. 

Fosfor är också ett mineralämne som hjälper täner och skelett. Hittas i nötkött, kyckling, fisk, nötlever, ägg, mjölk och ost.  Det är lättast att ta vara på Järnet i kött, lever och annan blodmat. Kalcium är också ett sådan ämne som hjälper skelettet och tänderna. Men även i grönsaker, rotfrukter och bröd. Kroppen behöver för att kunna bild hemoglobin, kroppens röda färgämne. 

Zink hittar man i nötkött, viltkött, havregryn, vetegroddar och bönor. Zink hjälper tillväxten och immunförsvaret. Även vid sårläkning. 

Selen finns i bland annat hummer, musslor, fisk, lever och renkött. Selenen hjälper immunförsvaret och skyddar cellerna mot oxidation som förstör cellerna. 


I tagliatellen så fanns det bland annat stärkelse. Det är en sockerart som finns i pasta,  gryn och andra spannmål.  Stärkelse ger oss energi och gör att blodsockret hålls jämt. Vi behöver energi för att kunna arbeta bra och inte bli trött. 

Fetaosten, osten och lättcréme fraiche är mejeriprodukter och innehåller ju kalcium, fosfor och vitamin A, D, E som då är bra för skelettet.

Moroten, squashen och persiljan innehåller A-vitamin, C-vitamin, järn och kalcium. Bra vitaminer och mineralämnen för kroppen. 

Måltiden var allsidig med tanke på smaken och innehållet. Med hjälp av grönsakerna, laxen, pastan och osten får kroppen i sig bra näringsämnen, vitaminer och mineralämnen. Man kan kompilera med en frukt efteråt. Laxen var inte så bra för miljön för att den var odlad i Norge och transporterades sedan en lång bit till affären. Valet av grönsaker var bra för att dom har säsong nu på hösten vilket gjorde att man inte behövde importera dom. När jag provlagade måltiden så var squashen ekologisk men när jag lagade den i skolan tror jag inte att den var det. Jag valde att använda vattenkokare när jag skulle koka min tagliatelle för att då behöver man inte använda lika mycket energi. Man kanske kan använda Sej istället för lax imed att den fiskas i Sverige men man har fortfarande transporten som påverkar miljön. 



200g laxfilé 
50g fetaost 
1 krm peppar 
1/2 dl lättcréme fraiche 

Grönsakspasta

125g tagliatelle 
1 morot 
1 bit squash 
2 msk färsk örter
2 msk riven ost

Priset för måltiden är cirka 55 kronor.

Man kan använda Sej istället för lax för att den är billigare. Man kan också byta ut tagliatellen mot spagetti för att den är billigare än tagliatellen.

Jag tyckte att konsistensen var bra. Det smakade gott och såg väldigt gott ut. Dock kunde fetaosten på laxen varit lite mer kryddad. Pastan passade bra till laxen med fetaost. En enkel och nyttig sammansättning. 

Till nästa gång ska jag försöka vara mer organiserad i mitt kök.





Källor: 

http://www.slv.se/

Hem- och konsumentkunskap åk 7-9


1 kommentar:

  1. Du skrev alla vitaminer om alla varor och det tycker jag är bra. Du skriver om att om miljön och de är också bra.
    Vad du kunde ha gjort bättre är att du kunde ha skrivit priserna för var vara för sig.

    SvaraRadera