tisdag 15 oktober 2013

Islam

Ordet islam är ett arabiskt ord som betyder att underkasta och överlämna sig till den ende guden och hans viljor.

Lära

Islam bygger på monoteismen, tron på en enda gud. Gud, Allah, är jordens och människans skapare och inget får sättas vid sidan av Gud. Människan är skapad att följa Guds lag, som slutgiltigt uppenbarades av profeten Muhammed. Det är Gud som äger jorden och inte människorna. 

För att alla skulle få reda på Guds ord förmedlade han sig genom profeter, Noa, Abraham,
 Mose, David, Salomo, Johannes Döparen, Jesus och Muhammed. Koranen är den slutgiltiga och sista boken. Koranen är “besyddad”, evig och ofelbar och ses som nedsänd från Gud genom ängeln Gabriel till Muhammed. Koranordet, en sammafattning av islams läror, är “tro på Gud och den Yttersta Dagen och Änglarna och Skriften och Profeterna”.

De fem Grundpelarna

Trosbekännelsen - Shahada -
“Jag vittnar att det inte finns någon gud förutom Allah och att Muhammed är hans sändebud”. Så lyder trosbekännelsen. Trosbekännelsen är den första och
 viktigaste grundpelaren inom islam eftersom att den utgör grunden för hela läran. Shahada, som trosbekännelsen så fint heter, betyder vittnesbörd. Barn som är födda av muslimer behöver inte avlägga vittnesbörden. Om man däremot ska konvertera till islam så är det trosbekännelsen som är bekräftelsen. Två andra muslimer lyssnar till dig när du ropar ut den. Att detta är en frivillig handling är väldigt viktig inom islam och därför genomförs det nästan inga tvångskonverteringar. Bekännelsen är dock inte det viktiga. Det som spelar någon roll är att du tror helhjärtat.
     Trosbekännelsen delas upp i två delar (“Jag vittnar att det inte finns någon gud
 förutom Allah” och “Muhammed är hans sändebud”). Den första delen bevisar att den troende är monoteist. Denna del skulle även kunna sägas av kristna och judar eftersom att de också tror på en gud.

Bönen - Salat -
Bönen är den andra pelaren och heter Salat på arabiska. Enligt Koranen bör en muslim be fem gånger om dagen. När man ber ska man vara vänd mot Mecka, som i Sverige är åt sydost. Rörelserna och orden i bönen kommer enligt tradition från Muhammed. 
     Soluppgången, middagstid när solen står som högst, eftermiddag, kväll och solnedgång. Dessa fem tidpunkter sker bönen på. 
     Bön i grupp eller moské ses bättre än att be i sin ensamhet. Moskén är guds hem
 och därför är det bättre att be där. När man ber i moskén får dock kvinnorna inte vistas tillsammans med männen, utan får befinna sig i en annan del av moskén. Före bönen bör man tvätta ansikte, underarmar, händer och fötter för att anses som ren. Om det inte
 finns vatten kan man använda sand. 

Allmosan - Zakat -
Den tredje grundpelaren säger att varje muslim som har råd ska ge en allmosa varje år som ges till välgörande ändamål. Zakat, allmosan, behöver inte vara pengar utan kan också vara värdesaker. I Koranen står det att allmosan ska ges till fattiga, välgörande ändamål eller föräldralösa barn. Detta ska motverka själviskhet. I Sverige betalas allmosan oftast in till moskén eller till en hjälporganisation som sedan ser till att pengarna fördelas på rätt sätt enligt Koranen. De flesta muslimerna ger allmosan under Ramadan.

Fastan - Ramadan -
är den fjärde grundpelaren. Under en månad ska muslimerna helt avstå från mat och dryck när solen lyser. Ramadan är under den nionde månaden. Olikt från kristendomen där fastan innebär ingen mat alls får muslimerna äta och dricka hur mycket de vill när solen har gått ner. Tidigare var det sagt precis så, att när solen gått upp fick man inte äta förens solen gick ner igen. Detta skapade problem eftersom att det är olika ner och uppgångar i olika länder, vissa har sol nästan hela natten. Istället sattes klockslag ut för att göra det lättare.
     Det är inte bara att låta bli att äta på dagen som gäller, även svordomar, bråk,
 lögner och andra negativa handlingar kan leda till att fastan räknas som ogilltlig. Sjuka, gravida och gamla kan få överseende och slippa fasta eftersom att det är viktigt att ingen skadas under Ramadan. Om man hoppar över att fasta kan man istället ge mat
 åt en fattig. 
     Många muslimer lägger ner extra tid på bönen under Ramadan. De hittar sig själva
 och blir rena. 

Pilgrimsfärd - Hajj -
För varje frisk muslim är det obligatoriskt med en pilgrimsfärd till Mecka. Muslimer som är sjuka eller har dålig ekonomi behöver inte.
     Vid den tolfte månaden, Dhul-Hijjah, är Hajj ceremonin, pilgrimsfärden. Detta infaller
 vid olika tider på solåret eftersom att den islamska kalendern följer månens varv. Pilgrimmerna börjar sin Hajj i Mecka. Hajj innehåller olika riter, vissa obligatoriska, vissa frivilliga. Pilgrimsfärden börjar med att man ska förbereda sig mentalt - att ingå
 ihram. Först duschar man och avstår sedan från sexuellt umgänge, dåliga gärningar, bråk och hårda ord. Man får inte heller klippa håret eller naglarna och använda parfym när man gör denna förberedelse. Männen ska ta på sig speciella kläder för just hajj, vilket består av två vita tygstycken. Kvinnorna kan däremot ha sina vanliga kläder, vilket förväntas vara en klädnad ner till fötterna och en sjal som täcker håret. Dessa förberedelser ska ske innan man kommer till Mecka.
     I Mecka så är det första man gör att besöka den stora moskén och gå välkomstvandringen som är sju varv motsols runt Kabah. Under vandringen så ska man även, om man kan, kyssa den svarta stenen precis som Muhammed gjorde. Mellan Kabahs dörr och den svarta stenen ska man också be en bön till Allah. Allt detta sker den åttonde Dhul-Hijjah.
     Den andra dagen, den 9:e, så beger man sig till berget Arafat, barmhärtighetens
 berg. Traditionen säger att Muhammed höll sin sista predikan just här. I en bön bad han Allah om att alla de pilgrimmer som besökte denna plats skulle bli förlåtna. Här ägnar sig pilgrimmerna åt bön. Efter solnedgången beger man sig till en slätt mellan Arafat
 och Mina. Där bes en gemensam bön och ett visst antal stenar samlas ihop. 
     Den tredje dagen, vid gryningen, beger sig pilgrimmerna till Mina. Där finns det
 tre stycken pelare som symboliserar Satans frestelse. Stenarna som samlades in den tidigare natten ska kastas på pelarna.
     Stenarna har blivit kastade och nu återstår den stora offerfesten, Id al-adha, en
 av islams stora högtider. Offret är ett lamm. Varje muslim ska offra vars ett lamm. Man kan också välja att köpa en så kallad offerkupong vilket innebär att ett företag tar hand om slakten, packeteringen och utskickningen. Det som offras skickas nämligen ut till fattiga i världen. Om man inte har någon möjlighet till att offra kan man välja att fasta i tio dagar, tre dagar under hajj och resterande sju när man kommit hem.
     När man har offrat så rakar männen sina huvuden och kvinnorna klipper av en symbolisk bit av sitt hår. Sedan så är det dags för att avsluta ihram. Detta gör man genom att ta av sig pilgrimskläderna och sätta på sig sina vanliga kläder. Reglerna som har följt dig genom hela hajj, att avstå från sexuellt umgänge, dåliga gärningar, bråk och hårda ord, gäller dock fortfarande tills det att man lämnat Mecka. Innan färden avslutas kan man än en gång kasta stenar på pelarna och till sist avsluta allt med avskedsvandringen i Mecka.
     När man har utfört hajj innebär det att man får en statushöjning. Männen kan omnämnas som hajji och kvinnorna för hajjah. Denna titel sätts före namnet så att till exempel Hans Hansson blir hajji Hans Hansson.

Muhammad: föddes i Mekka omkring 570 år (Elefantåret). Muhammeds pappa hette Abdullah och gifte sig med en kvinna som hette Aminah. När mamman Aminah blev gravid så avled pappan. Mamman Aminah fick ta hand om Muhammad tills han blev 6 år men efter det så avled hon i området Madinah. Tidigt blev han föräldralös. Hans farfar tog hand om honom i cirka 2 år tills han blev åtta och dog.  Sedan fick farbror AbuTalib omvårdnaden. Farbrorn älskade Muhammed trots att han hade många barn. När han blev 12 år fick han ta hand om en flock med får och det tyckte han var kul. Sedan när han blev 25 började han jobba hos en kvinna som heter khadija. Hon var väldigt rik. Han tjänade bra pengar för henne. De gifte sig och skaffade barn. När var 35 år gammal han brukade besöka en grotta i ett berg i Mekka och tänka på omgivningen. En natt under ramadan månad kom ängeln Gabriel till han och sa till honom att läsa en del ur koranen men Muhammed kunde varken läsa eller skriva, Det blev som en utmaning för honom. Han lärde sig under en kort tid. 

Muhammad den sista budbäraren skickad av Allah (gud) till mänskligheten började sprida islams budskap.  Profeten Muhammad sade alltid: Ett leende inför din broder är en god gärning. Alla som kände till honom såg honom som en tillförlitlig och ärlig människa. Han blev alltid kallad för ”den sannfärdige” (Sadiq) och ”den ärlige” (Amin) bland folket.
Islams historia

Muhammed föddes ungefär vid 570 e.kr. i Mekka. Man kan inte säga året exakt eftersom historiska källor inte var pålitliga på den tiden. Muhammed blev tidig föräldrarlös och började därför redan arbeta som ung. Han blev uppfostrad först av sin farfar och sedan av sin farbror. Han arbetade som kamelförare. Sedan vid 25-åldern blev han gift med sin fru, Khadidja. Muhammed framträdde för första gången i Mekka vid 40 års-åldern. I staden Mekka fanns många barn och många religioner. Bl a kristendom och judendom. Men det fanns och finns även en stor byggnad som på den tiden var fyllt med 100-tals gudabilder. Muhammed kände ett stort kall efter att bli profet, han ville fullborda tidigare uppenbarelser som låg till grund för judendomen och kristendomen. När Muhammed gick till en grotta för att fasta och skulle be visade sig en ängel för honom och gav honom guds ord. Muhammed trodde att han hade blivit galen. Men sedan fick han reda på att han blev utvald som profet. Muhammeds budskap skrevs också ner i en helig bok som kallas ”koranen”. Från början En äkta koran ska vara skriven på arabiska och har 114 kapitel. Muhammed är förebilden för alla muslimer. Där Muhammeds kamel la sig ner för att vila byggdes den första moskén. Eftersom Muhammed var analfabet kunde han inte skriva ner guds ord som han fick till sig. Då sa Muhammed guds ord vidare istället till någon som kunde läsa och skriva så denne kunde skriva ner allting i koranen. En religiös och politiskt ledare. Namnet för islams gud är Allah. Gud är större än allt annat inom islam. Allahs uppgift var att hjälpa alla människor och ge dem det de behöver. Muhammed försökte från början att samarbeta med samhället och judendomen och ville att bönen skulle utföras bort till Jerusalem, men sedan insåg han att Islam ändå var en egen, självständig religion. Idag är det så att man ber 5 gånger om dagen och vänder sig mot Mekka när man ber. Det är det viktigaste i Islam.  Varje år vänder sig ungefär 2 000 000 muslimer till Mekka och ber.
Islam började utveckla sig genom Mekka. Fler och fler muslimer gick ditt och bestämde sig för att lyda Muhammeds ord. Man har två olika grupper i Islam. Dessa är Shia och Sunni. Dessa två olika grupper har och göra med vilken profet man tror på. Om man tror på Muhammed då är man Sunni. Om man tror på profeten Ali och Hussein är man Shia. Den mest vanliga gruppen som muslimerna idag tror på är Sunni. Islam spred sig genom profeten Muhammed. Han är den som sa upp guds ord inför alla. Folk börjar prata om det och fler idag är muslimer.

Islam - Högtider

Ramadan
Ramadan är en något man firar varje år ifall att man är muslim. Ramadan är en av de största högtiderna bland muslimerna. Denna högtid är den som är mest känd av ickemuslimer. Det beror bland annat på att de flesta religioner har eller haft fasta som inslag i sin religion. 

Muslimer ska fasta från det att solen går upp tills dess att solen går ner. Den som ser månens nytändning skall fasta månaden ut. Men den som är sjuk eller [stadd] på resa [skall fasta därefter] under motsvarande antal dagar.

I en månads tid ska fastande muslimer ha avhållit sig från mat och dryck, tobak och sexuellt umgänge mellan gryning och solnedgång.

Datumen skiftar beroende på månaderna.

Omskärelse
Omskärelse är en stor högtid där hela släkten deltar. Omskärelseseden påminner om att islam hör till samma ’‘religionsfamilj’’ som judendomen, där omskärelse också förekommer.

Man blir omskuren när man fortfarande är ett barn, men det är även tillåtet att göra det när man är äldre. Omskärelse betyder att förhuden som sitter över penisens yttersta del, ollonet, helt eller delvis tas bort. Man blir sövd, och sedan åker in på sjukhuset för operationen.


Kvinnor och kläder

Kvinnan inom islam är får inte bära kläder som skapar ”sexuell uppmärksamhet” vilket
 innebär att de flesta kvinnor bär ”hijab”, en klädsel som täcker hela kroppen inklusive hår och axlar. Men vissa kvinnor måste även bära en ”burka” som täcker allt förutom ögonen.



I den nutida debatten har det blivit allt ovanligare med uttalanden om att islam
 ser kvinnor som mindre värda än män. Även förhindrandet av att kvinnor får utbilda sig, skaffa vissa arbeten och rent officiellt har blivit mindre och mindre. Kvinnor och män är lika inför gud men i hemmet har de fortfarande olika plikter. En man kan ingå
 i giftermål med kvinnor av vilken religion som helst medans kvinnorna i islam inte får välja. Mannen kan även begära skilsmässa när som helst medan kvinnorna bara kan göra det om de har fått lov i ett bröllops-kontrakt. Mannen kan också skaffa upp till fyra
 hustrur. Kvinnan har full ägorätt till sin egendom, sin arbetsinkomst och sin ”mahr” ('morgongåva', dvs den garantisumma som mannen i äktenskapskontraktet har förbundit sig att betala till hustrun) och mannen har skyldighet till att försörja familjen.

Jannah och Jahnnam

Islam, liksom många andra religioner, tror på något efter döden. Jannah är den islamska
 benämningen av paradiset (kan jämföras med kristendomens himmel) och Jahannam är Jannahs motsats (kan jämföras med det judiska konceptet av helvetet). Jannah betyder trädgård. Det sägs att den avlidne kommer vila i graven tills denne uppvaknar på domedagen, Yawm al-Qiyāmah. Det som personen åstadkommit i sitt liv, samt goda och dåliga gärningar, vägs på denna dag och enligt Koranen bestämmer Allah vart du ska hamna. Personer som ignorerat, eller bara trott ytligt på Allah kommer hamna i Jahannam. Enligt muslimsk tro ska allt du längtar efter finnas i paradiset, Jannah. I Koranen beskrivs paradiset på ett antal ställen.
 Det beskrivs bland annat såhär “Gud har lovat de troende, männen såväl som kvinnorna, ett paradis, vattnat av bäckar, där de skall förbli till evig tid, och sköna boningar i dessa Edens lustgårdar.” och “Ge dem som tror och lever rättskaffens det glada budskapet
 att lustgårdar, vattnade av bäckar, väntar dem.” I både Jannah och Jahannam finns det olika nivåer. Den högsta nivån i Jannah är Firdaws där profeter och de mest rättrogna människorna kommer att leva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar