onsdag 13 november 2013

Jämförelse mellan Islam och Kristendomen

Islam: 

Att leva ett vardagligt liv i islams tro finns det fem grundpelare att följa. De fem pelarna är trosbekänelsen, tidebönen, fastan, allmosan och vallfärden. Det finns också matregler i islam som de troende tar på stort allvar. Andra saker som att en kvinna ska bära hijab, slöja är traditioner för det står inte i koranen att en kvinna ska bära slöja. 

Grunden till islam och den första grundpelaren är trosbekänelsen. Trosbekänelsen säger: ”Det finns ingen gud utom Gud, Muhammed är Guds sändebud”. Trosbekänelsen står i koranen som är islams helga bok och med den bekräftar du din tro på Allah. 

Bönen är den andra grundpelaren i islam och enligt vad det står i koranen bör en muslim be fem gånger om dagen vänd mot Mekka. Att be i en grupp eller tillsammans sägs vara bättre än att be ensam. Om man ber i en moské är det som att be i guds hus. Men innan bönen göra man en rituell tvagning för att man ska vara ren när man ber. Männen och kvinnorna får dock inte sitta tillsammans i moskén under bönen. Under fredagsbönen är det en imam som leder bönen. Imamen kan då berätta hur man är en bra muslim. Han kan också meddela viktiga nyheter. Saker som händer i andra länder. Bönen kan även ske i hemmet. Då på en bönematta när den som ber är vänd mot Mekka. 

En viktig del av islam är allmosan, den tredje grundpelaren. Varje år ska de som har råd ge en allmosa. Allmosan behöver inte vara pengar utan kan även vara värdesaker, den ges då till fattiga, föräldralösa barn eller till välgörande ändamål. Att ge en allmosa ska minska själviskheten. 

Ramadan är en tid att under en månad får den som är muslim inte äta när solen är uppe. Man fastar då under dagen och får äta när solen gått ner. Under denna tiden ska man även undvika svordomar, negativa handlingar och bråk undvikas. En muslim brukar då lägga lite extra tid på att be. Den troende kan då hitta sig själv. De som kan riskeras att skadas under ramadan behöver inte fasta för att en del av ramadan är att man inte ska skadas.

Vallfärden är när man åker till Mekka. En muslim bör göra vallfärden minst en gång i sitt liv.  Vallfärden gör man under den sista månaden i den islamiska kalendern. När man närmar sig Mekka tar man på sig särskilda vita kläder, de symboliserar renhet, helighet och att alla är lika inför De vita kläderna består av två stora vita tygstycken, som lämnar ena skuldran och armen bar för männen. Kvinnorna har en fotsid klädnad och en huvudduk. I Mekka går man sju gånger motsols runt Kaba och ber särskilda böner. Kaba är en helig byggnad. Sedan springer man sju gånger mellan två kullar. Den nionde dagen tar man sig till en slätt som ligget öster om Mekka, där man prisar gud. Den tionde dagen är den dagen då man kastar sten på en stenpelare vid Mina. 

Matregler är något som de troende i islam tar på stort allvar. En muslim får inte äta blodmat, kött från rovdjur och de djur som dött på ett annat sätt än slakt. Att inte få äta griskött innebär även att stå över margarin som innehåller grisfett. Godis, kakor, bröd tårtor är även en del av det en muslim inte får äta. Muslimer får inte heller dricka alkohol. 

Kvinnans ställning i islam:

I koranen står det att en kvinna har lika värde som en man, de är lika inför gud. Man tror ofta att kvinnan är förtryckt i islam, på grund av att de flesta bär slöja. Anledningen till att en kvinna islam har slöja eller de kläder som täcker hela kroppen och axlar är för att kvinnorna inte ska bära något som ger sexuell uppmärksamhet. Det är även frivilligt för en kvinna att välja om hon vill bära slöja eller inte. Att en kvinna ska bära slöja är även 

I hemmet finns det olika könsroller. Kvinnan har ansvar för hemmet och att ta hand om barnen. Mannens roll är då att försörja familjen. En kvinna som tillhör islam får bara gifta sig med en man som också är muslim, medan en man kan gifta sig med en kvinna från en annan tro. En islamisk kvinna får inte heller begära skilsmässa. Då måste mannen vara psykiskt sjuk eller maktlös. 



Kristendomen : 

I kristendomen dyrkar man en gud. Gud är treenig. Det menas att han är fader, son och helig ande. Inom kristendomen är det väldigt fritt. Jesus Kristus är Gud’s son och han är då både människa och Gud på samma gång. 


Gud har gett människorna fri vilja. Den fria viljan ger en möjligheter att välja om man vill till helvetet eller om man vill till himmeln efter döden. Dock tror inte alla kristna på att det finns ett helvete. Men djävulen motarbetar gud. För att du ska komma till himlen måste du göra bra handlingar och tro på gud. Om du har gjort dåliga handlingar måste du tro på gud be gud om förlåtelse. 

Tio Guds bud

Tio Guds bud är tio bud ord är tio olika regler i bibeln hur man ska dyrka gud och leva. I bibeln står det att Gud gav Moses de tio budorden på ett berg där de var skrivna på två stentavlor.  De tio budorden är: 

  1. Du skall inte ha några andra gudar vid sidan av mig.
    2. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren skall inte låta den bli ostraffad, som missbrukar hans namn.
    3. Tänk på vilodagen, så att du helgar den.
    4. Hedra din fader och din moder för att det må gå dig väl och du må länge leva i ditt land.
    5. Du skall inte dräpa.
    6. Du skall inte begå äktenskapsbrott.
    7. Du skall inte stjäla.
    8. Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa.
    9. Du skall inte ha begärelse till din nästas hustru.
    10. Du skall inte ha begärelse till din nästas hustru, ej heller till hans tjänare eller hans tjänarinna, ej heller till något, som tillhör din nästa.

De tre första budorden handlar om vårt förhållande till gud och de andra sju vårt förhållande till varandra.

I bibeln står det att en man och kvinna har lika värde. På det gamla testamentets tid, var kvinnans roll väldigt underordnad. En kvinna till hörde mannen som en egendom och hon var helt beroende av honom. Mannen kunde begära absolut trohet, att hon var tvungen att vara trogen mot honom men han kunde vara otrogen mot kvinnan. I dagens samhälle är kvinnans ställning bättre. Kvinnan har nu samma rättigheter som mannen. 

Bön: 

Inom kristendomen är det också viktigt att be. Att tacka gud, att be gud om förlåtelse. På söndagarna under gudstjänsten ber man till gud. Att be innan man äter för att tacka gud för maten är också en del av bönen. Bönen kan man också utföra i hemmet. Att be en bön behöver dessutom inte vara så svårt. 

Söndagar är den viktigaste dagen. Då firar man gudstjänst för att man anser att Jesus uppstått på en söndag. När man firar gudstjänst sjunger man, tar emot nattvarden och lyssnar när en präst predikar om en del saker i bibeln. Prästen kan då predika om de texter som står i bibeln. En annan viktig del under en gudstjänst är nattvarden. Under nattvarden får man ta emot bröd och vin. I bibeln står det att nattvarden var den sista måltiden Jesus åt med sina lärjungar innan han blev korsfäst. Under den sista måltiden sa han att brödet var hans kropp och vinet var hans blod. Jesus sa också till lärjungarna att varje gång de åt av brödet och drack av vinet skulle de tänka på honom. Innan man tar emot bröd och vin berättar prästen instiftelseorden. Det är de ord Jesus sa innan han gav lärjungarna av brödet och vinet. 

Under gudstjänsten samlas även en kollekt in. Kollekten brukar gå till välgörande ändamål. 

Dopet och konfirmationen är två högtider som hänger ihop och som är stora traditioner hos många kristna. Att bli döpt innebär man blir inbjuden till gemenskap till Gud, församlingen och kyrkan. Under dopgudstjänsten får föräldrarna bekräfta frågan : ” Vill ni att ert barn ska döpas i denna tro och leva med församlingen i Kristi gemenskap?” Vatten hälls sen upp i en dopfunt och barnet får vatten tre gånger över huvudet och döps i den treenige gudens namn- fader, son och helig ande. 

Anledningen till att konfirmationen händer ihop med dopet är att när man går i åttan får man konfirmeras. De flesta barn döps när de är små och får inte själva bestämma om de vill bli döpta. Det är frivilligt att bli konfirmerad men att bli konfirmerad innebär att man bekräftar sin tro, att säga ja till sitt eget dop. Man behöver inte vara döpt som lite för att vara med i en konfirmationsgrupp. Om man inte är döpt, döps man under sin konfirmationstid. Under tiden som konfirmand lär man sig mer om tron, bön, skam/skuld, förlåtelse, vad som händer efter döden. 


Jämförelser: 

De likheter dessa två religioner har gemensamt ät att båda har ”regler” att leva efter. I islam är det de fem grundpelarna som styr hur man ska dyrka Allah och leva. Kristendomen har också ”regler” att leva efter, vilket är de tio budorden. De beskriver hur man ska leva och hur man ska dyrka Gud. 

Koranen och bibeln är de två heliga skrifterna inom islam och kristendomen. Här står de viktiga sakerna att leva efter. Som att man inte ska dyrka en annan än den ”stora”. I både bibeln och koranen står det att en man och en kvinna är lika inför gud. Man ska också behandla alla människor lika och göra goda handlingar. 

Moskén och kyrkan är de heliga byggnader för de två religionerna. Både i moskén och i kyrkan finns det en person som leder bönen eller gudstjänsten. I moskén finns det en imam som leder bönen och i kyrkan finns det en präst.  Både imamen och prästen berättar även om de saker som står i koranen eller bibeln. 

Bönen kan utföras i både hemmet och i de heliga byggnaderna. 

Allmosan och kollekten gå till bra saker, välgörande ändamål och behövande. 


Olikheter: 

I kristendomen behöver en kvinna inte bära slöja. De två religionerna har olika viktiga dagar för bön. I islam är det fredagar och i kristendomen är det söndagen. De har även två olika byggnader att be i. Islam har moskén. Innan man går in i moskén måste man även tvätta sig innan man går in, i moskén får inte män och kvinnor sitta tillmammans. I kyrkan behöver man inte tvätta sig innan man går in till gudstjänsten, män och kvinnor får också sitta tillsammans . 

I islam finns det även matregler. De äter inte blodmat eller förtär alkohol. 

Treenigheten är en skillnad mellan de olika religionerna. Allah är en Gud medan Gud i kristendomen är treening. Fader, son och helig ande. Han är också gud och människa. 

Islam har väldigt tydliga grunder för religionen, de fem grundpelarna. I kristendomen finns det inte pelare som är grunden för kristendomen. 

I kristendomen finns det ingen tid då man ska vallfärda någonstans. I islam vallfärdar man till Mekka. 

Hur religionerna påverkat vårt samhälle: 

Kristendomen har påverkat samhället idag genom att tidigare så var det väldigt mycket om kristendomen till exempel vid högtiderna. Vid sommaravslutningarna hade man avslutningar i kyrkan och man sjöng psalmer. Även de högtider som jul och påsk har kommit från kristendomen. 

I islam har påverkar koranen inte bara hur man ska leva. Den påverkar även politiskt. Eftersom att koranen är väldigt viktig och att den även påverkar politiskt påverkar det samhället. 

Sammanfattning: 

I islam är det viktigt att följa de fem grundpelarna trosbekänelsen, tidebönen, fastan, allmosan och vallfärden. De matregler som finns tar muslimerna på stort allvar och att en kvinna ska bära slöja är traditioner för att det står inte i koranen. Det står även i koranen att en man och kvinna är lika inför gud. 

I kristendomen är det bibeln där alla viktiga texter finns. De tio budorden är hur man ska leva och hur man ska dyrka gud. I bibeln är en man och kvinna lika inför gud. Dopet och konfirmation är två högtider som hör ihop. Självklart är båda frivilliga. 



Analys/Reflektion: 


Jag tycker personligen att kristendomen verkar mer fritt och inte lika strängt som i islam. Trots att kristendomen har varit väldigt strängt, att kvinnorna var tvungna att vara trogen mot mannen men att han kunde vara otrogen. I dagens samhälle i Sverige så är kvinnorna och männen väldigt lika rättigheter. Jag tror inte heller att det är lika ojämnt mellan männen och kvinnorna som är muslimer. Vilket jag tycker är bra. För det står faktiskt både i bibeln och koranen att en människa är lika inför gud. Vissa kanske tolkar det som att de bara är lika inför gud, men om man tar islam så får kvinnor och män inte sitta tillsammans under bönen. Att be i en moské var som att be guds hus och varför får de inte sitta tillsammans då? Dessutom tycker jag att vi behöver både kvinnor och män för att få samhället att fungera bra. 

Att de som är muslimer ger en allmosa tycker jag är bra. Allmosan ges till välgörande ändamål, föräldralösa barn och andra bra saker. Jag tror faktiskt att det kan minska ens egen själviskhet. Allmosan behöver ju inte vara pengar utan kan ju faktiskt också vara värdesaker. För att samhället ska komma ifrån de problemen behövs det att folk själva hjälper till att ge saker till välgörande ändamål. Det behöver inte vara stora saker men små saker förändrar. Jag tror även att man hade kunnat göra så att alla hade samma mänskliga rättigheter oberoende på ens identitet. För även om det är hyfsat jämställt i Sverige tror jag att det absolut inte är så i andra länder. De finns ju de länder som bara lever efter islam där det kvinnor är underordnade. 

Båda religionerna är lika och väldigt olika. Men jag anser att det inte bara finns positiva med någon religion men att alla religioner är rätt på ett eller ett annat sätt för varje person så jag anser att det är bra att de är olika och att alla ser olika på dem. 

Källor: 








http://sv.wikipedia.org/wiki/Könsroller_inom_islam











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar