onsdag 22 maj 2013

Språket i Språket


Många säger att språket är en del av ens identitet. Det är jag beredd på att hålla med om. För min dialekt säger väldigt mycket om mig. Tänk om alla skulle använda sig av samma dialekt, tänk om alla använda sig av samma kroppsspråk och exakt samma chattspråk. Hur skulle världen då se ut? Kan man säga att olika dialekter är olika sociolekter? 

Kvinnan jag såg i kön till kassan pratade definitivt inte samma dialekt som mig och använde sig av sitt kroppsspråk på ett helt annat sätt än vad jag gör. Om jag inte hade  pratat med den Skånska dialekten jag pratar utan i stället pratat Stockholmska hur skulle de som känner mig uppfatta mig då? De hade förmodligen uppfattat mig som bitchig, just för att de ser mig som den glada tjejen men Skånsk dialekt. Dock kan min dialekt ändras beroende på vem jag pratar med. Man kan säga att jag använder mig av olika dialekter som en slags sociolekt, lika så med mitt kroppssråk. När jag pratar med min släkt och mina närmsta vänner pratar jag en tydlig Skånska. Ett tydligt exempel på när jag använder mig av ett annat kroppsspråk och en annan dialket är när jag har en gruppdisskusion med personer som jag normalt inte prata och umgås med. Då ändrar jag min diaket och mitt kroppsspråk automatiskt, antaglien för att jag inte vill att de ska se mig osmart. 

Om jag pratar om något kul med mina föräldrar använder jag kanske mitt kroppspråk lite mer lugnt medan jag kanske använda mer gester med vänner. Jag påverkas också hur mycket hur de runt om kring mig använder sin dialekt och sitt kroppsspråk. Jag tror att det inte är bara jag som påverkas utan att man påverkas av de som är runt en, för att man inte vill vara udda. Vissa människor lägger kanske inte märke till hur de använder sitt kroppsspråk i olika situationer. Däremot man skulle övervaken en person i en hel dag för att se hur den använder kroppsspråket i olika situationer så tror jag verkligen att det skulle personen ändra kroppssråk beroende på vilka som är runt om den. För man vill inte vara den som är udda. 

Är chattspråket en sociolek då? Hänger chattspråket ihop lite med kroppsspråket? Kroppsspråk och chattspråk kan misstolkas på lite samma sätt. Om man står och pratar om något kul men har armarna i kors och en nedstämt ton på rösten tror jag att många skulle tolka den personen som och konstig. För vem står och pratar om något men verkar sur? Inte många! Vi är inte heller vana att se personer göra det så jag tror då att man dömer personen mycket snabbare om det är en annorlunda situation som sker. 

Lite så också med chattspråket. Om jag får en bild på en ny tröja och jag svarar ”Vad fin.” så kommer personen tolka det som att jag inte alls tycker om den. Om jag då istället skriver ”Vad fin! :D”  Då kan personen verkligen tolka det som att jag gillar den. Men jag tycker att chattspråket är ett litet eget språk för det innehåller oftast lite mer slang än det vardagliga språket. Man kanske inte orkar skriva ut ”vad gör du?”  och skriver då istället ”vgd?”. Men hur skulle det om gick runt och sa ”vgd” till varandra i samma tonläge? Det hade verkat väldigt opersonligt. Orkar man inte skriva Mc Donalds skriver man oftast donken istället. Donken är ett slangord som många även använder sig av i sitt vardagliga språk. Chattspråket kan ju också ha olika sociolekter. När jag skriver till min faster på facebook skriver jag inte alls med lika många förkortningar som jag gör när jag chattar med min kompis från Småland. Jag använder mig av mer så kallad vanlig svenska med min faster så jag skriver ”Hej” till henne medan jag skriver hur ”Hej” uttalas på riktigt bred skånska ”Haj!”. Chattar jag med en person som använder bara vissa förkortningar anpassar jag mig automatiskt efter hur den andra personens chattspråk är. 

Avslutningsvis vill jag säga att jag tycker att dialketer berättar förandra vem man är som person. Man kan använda sin dialket och sitt kroppsspråk som en sociolekt beoende vilka som finns i närheten. Chattspråket och kroppssårker lite samma sak för om man råkar glömma ett utropstecken eller en glad gubbe i ett meddelande verkar man sur. Använder man sig av surt kroppsspråk även om man inte är sur tolkar personer en som sur. Chattspråket påverkas också beroende vem man chattar med. Beroende då på vem man chattar med använder man slag och andra förkortningar olika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar