onsdag 5 februari 2014

Kroppsideal

Smala tjejer med perfekt hy och långa vältränade killar men stora muskler. Är det verkligen ett perfekt utseende? Detta är en klassiska bilden av människan som man jämför sig med varje dag. 

Varje dag i reklam och media ser vi människor personer som vi tycker ser perfekta ut. De har inga funktionshinder och bär inte glasögon. Vi tycker att de har den perfekta hudfärgen, inga finnar och bästa utseendet på kroppen. Borde det bara finnas den sortens personer på jorden? Finns det verkligen bara ett utseende som är det rätta? 

De kvinnliga modellerna som har den perfekta midjan som man drömmer om, har hon verkligen den midjan i verkligheten? Den manliga modellen med den perfekta solbrännan, stora muskulösa armar och snygga klar blå ögon, finns han på riktigt? Det är inte bara på kvinnliga modeller man redigerar bilderna. Det är väldigt enkelt, då är det lika bra att fin putsa bilden. 

Idag kan man väldigt lätt redigera bilder som gör att vi tycker att personen ser extra snygg ut. Trots att vi vet att bilden har ändrats fortsätter vi fortfarande att jämföra oss med dem. Vi är omringade av dessa bilder och börjar tro att det är något fel oss själva eftersom att vi inte ser ut som personerna på bilderna, även om tanken på att bilden inte tala 100 procent sanning. 

Att ta efter andra är också en sak man gör väldigt lätt. Umgås man med personer som är väldigt positiva till träning början man själv lätt börja träna eftersom att vi inte vill vara annorlunda och sticka ut från gruppen. Man får helt enkelt för sig att man inte passar in om man inte är som alla andra. Beroende på vilken grupp man umgås med anpassar man sitt utseende. T.ex. Om du bara umgås med dina tjejkompisar har du antagligen samma kläder och stil som dem. 

Vad som är trendigt när det gäller kläder, mode och utseende ändras hela tiden. Det är inte utseendet som räknas, utan insidan. Även om man inte har det nyaste eller ser ut som alla andra ska man vara nöjd med sig själv. Det är bara du själv som bestämmer vilket kroppsideal du vill leva efter. Bry dig inte om andra utan köp hudkrämen som du själv vill köpa och köp inte den nyaste bara för att alla andra har den. Bestäm över din egen kropp, ingen annan kan göra det. Även om modellerna på reklamen ser perfekta ut betyder det inte att du inte är värd något. 

Alla ser olika ut och i dagen samhälle påverkas yngre och yngre personer av reklam och andra bilder. När jag var liten brydde jag mig inte jättemycket om vilket märkte det var på kläderna, men när man hör att en 10-åring inte vill köpa en speciell tröja för att den inte är ett speciellt märke tycker jag är nästan skrämmande. Eller att barn i dagisålder redan börjar bry sig om sitt och andras utseende. Redan med leksaker påverkas barn på dagis. Barbie är en docka som det har pratats en del om. Varför finns det bara smala barbiedockor? Det borde finnas variation annars kommer barnen att växa upp och bara bry sig om utseendet. Ska vi inte lära dom att det är insidan som räknas och inte en persons utseende? Det tycker jag är extra viktigt nu när internet också används i yngre och yngre åldrar. Eftersom att man sprider vad som är ”rätt” och ”fel” med utseende lätt via internet kan det leda till att fler att fler får dåligt självkänsla. Det är så enkelt att slänga iväg en kommentar att ”Du är ful” eller att ”Har du inga andra kläder!?”. Förstår man inte heller vilka konsekvenser det kan få kommer vi automatiskt lära yngre att det är utseendet man ska gå efter. 

Oavsett hur du ser ut, vilken form du har på din kropp, vilka kläder du bär eller vilken hudfärg du har ska du vara nöjd med dig själv. Stå upp för hur du ser ut och visa att det inte är utsidan som räknas. Det är din insida som räknas. 


http://www.umo.se/kroppen/kropp-och-utseende/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar